Pe langa geniul, vizionarismul, inventivitatea neegalata si alte epitete orbitoare, Steve Jobs era stapanit de ceva obsesii si ticuri. Cea mai apasatoare angoasa era insa ca nu suporta neam ceea ce incercau sa faca cei de la Google cu al lor Android. Pentru ca avea impresia ca Android era imitatie in oglinda cu tot ceea ce erau produsele din ograda lui. Asa ca si-a jurat sa le inchida pravalia chiar daca asta ar fi insemnat sa sparga toate miliardele alea de dolari agonisite de Apple in seria de triumf ce tinea de cativa ani buni.
S-a inarmat cu patente si a purces la judecata. Si dai si lupta. Tunurile au fost indreptate spre HTC, Samsung si Motorola, adica pe companiile de produceau dispozitive ce rulau Android. Dupa aproape doi ani de galceava insa, nimic satisfacator la orizont nu s-a aratat. Actiunile intentate de Apple au fost respinse sau ocolite foarte usor. Samsung a largit nitel ecranul de la Galaxy Tab, iar HTC a eliminat o functie micuta care ii permitea utilizatorului sa se foloseasca de niste optiuni care ii apareau cand apasa pe un numar de telefon din e-mail-uri.
Intre timp Android a devenit cea mai populara platforma pentru smartphone-uri iar Samsung a trecut pe locul 1 ca cel mai barosan producator de smartphone-uri, devansand Apple. In timp ce unii se concentrau pe contre juridice, ceilalti isi vedeau nestingherit de treaba. Cu toate ca in ultimul trimestru din 2011 i s-au ridicat iar pana la cer vanzarile, “Marul Muscat” isi vede pozitita dominanta amenintata. Acuma, unii specialisti i-ar recomanda o cale mai constructiva si mai lipsita de beligerante. Faceti dom`le licentiere la brevete si cereti-le drepturi de autor la aia. Beleaua e ca se ajunge mai greu la acorduri de licentiere dupa ce incepi s-o iei in mana din cauza proceselor pierdute.
Steve Jobs nu vroia intelegeri insa, isi dorea sa-i calce pe toti pe gat. Actionase din reflexe emotionale. Sceptrul companiei e la Tim Cook acum, noul CEO. Care are 2 alternative: ori o arde coios si agresiv in continuare, ori ingroapa barda razboiului si flutura steagul: “Haideti la niste tratative, dragii mei competitori”. Evolutia Apple atarna intr-o masura destul de mare de deznodamantul litigiilor din asa-numitul teatru de operatiuni. Plus ca, in functie de felul in care alege sa ia pozitie Cook, se va intrezari si ce soi de companie va alege sa fie Apple. Rezumand, Apple are parte de doua vesti. Aia buna e ca lumea e inca innebunita dupa produsele ei si dupa lipsa de complexitate si simplitatea pe care gadget-urile respective le presupun. Vestea proasta e ca Android e hotarat sa ramana pentru o buna bucata de timp in peisaj si e decis sa nu se clinteasa nici un milimetru de pe pozitii. Iar pentru urnirea “bolovanului”, tribunalele nu pun macarale la dispozitie.