Nu de putine ori, ceea ce ne impiedica sa facem miscare este lipsa echipamentului sau a aparatelor necesare. Pentru ca sa fim sinceri, marea majoritate dintre noi ne putem face fara probleme putin timp pentrru activitati sportive – seara, dimineata inainte de serviciu sau chiar in weekend. Insa cum ar fi daca am putea integra sportul in viata noastra zilnica, in stilul cotidian? Daca e sa luam lucrurile ca la carte, chiar medicii recomanda cel putin 30 de minute de activitate zilnica, alaturi de sfaturi precum – minimizarea consumului de sare, zahar, grasimi, alcool. Asadar, ce ne impiedica sa facem miscare? In tarile din occident, tot mai multa lume incepe sa realizeze aceasta necesitate asa ca imbina utilul cu placutul – zilnic, folosescbicicleta pentru a ajunge la locul de munca, pentru a merge la cumparaturi, la terasa si asa mai departe.
Avantajele acestui stil de viata se intind pe o multe de paliere, care din pacate au ramas necunoscute foarte multor romani. Nu e de vina doar lipsa educatiei in acest domeniu, ci si cultura in care traim care afirma ca nu se poate sa nu mergi cu masina la serviciu, chiar daca e un drum scurt sau dimpotriva extrem de aglomerat, chiar daca vremea e incredibil de frumoasa – bineinteles, ar putea fi gasite zeci de motive. Insa haideti sa aruncam o privirea asupra a cateva aspecte pozitive, in ceea ce privestemersul frecvent pe bicicleta:
– bicicletele nu cauzeaza niciun fel de poluare mediului inconjurator; neeliminand noxe periculoase; de asemenea, ele pot fi reciclate.
– e mai usor sa intretii o bicicleta, decat o masina, din punct de vedere financiar; datorita crizei economice, fiecare ban conteaza; chiar daca ai reusi sa finantezi o creditare pentru o masina, este pentru multi oameni un efort financiar foarte mare.
– bicicletele nu trebuie sa plateasca taxe de drum; din contra, datorita faptului ca nu uzeaza asfaltul, ele fac ca bugetele locale sa salveze bani pentru asfalt.
– utilizarea unei biciclete te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea generala de sanatate si sa slabesti din greutate; in functie de stilul tau de mers, de conditii drumurilor locale pe care le parcurgi, poti sa consumi fara probleme 600 de calorii pe ora prin ciclism. Multi biciclesti care merg la munca astfel spun ca au slabit mai multe kilograme, dupa primul an in care au abordat acest stil, fara a-si schimba stilul de alimentatie.
– e foarte usor sa depozitezi (parchezi) o bicicleta – economisesti spatiu pentru alte lucruri, in acelasi timp o poti pastra chiar in apartament/balcon fara dificultati; putem sa amintim chiar posibilitateta de pliere a acestora
– deseori, e mai eficient si mai rapid sa mergi cu bicicleta – sa ne gandim la zonele urbane unde traficul e extrem de aglomerat.
– intretinerea acestora e foarte ieftina – trebuie ca periodic, in functie de uzura, sa fie schimbat lantul, sabotii sau placutele de frana, cablurile, schimbatoarele sau cauciucurile.
– nu in ultimul rand, cei care merg chiar la serviciu cu bicicleta sunt mai sanatosi si mai productivi – este un fapt dovedit de catre studii realizate de cercetatori americani; de altfel angajatii sanatosi sunt de regula angajati mai productivi.
Pe langa aceste aspecte practice, sa nu uitam nivelul de adrenalina, de relaxare, socializarea de care putem avea parte atunci cand suntem parte a unor grupuri ce parcurg diferite rute sau trasee, in zonele montane, rurale sau chiar in jurul orasului.