In trecut, multe cercetari asupra vegetarianismului s-au concentrat pe potentialele deficiente dietetice, dar studii mai recente tind sa confirme beneficiile pentru sanatate ale alimentatiei fara carne. Astazi, alimentatia pe baza de plante este recunoscuta ca fiind nu numai suficienta din punct de vedere nutritional, ci si o modalitate de a reduce riscul multor boli cronice, inclusiv boli de inima, cancer de colon si diabet de tip 2.
Asa cum subliniaza expertii dietetici de la Harvard Medical School, o dieta vegetariana sanatoasa trebuie „planificata in mod corespunzator”. O dieta de soda, pizza de branza si cartofi prajiti este vegetariana, dar cu siguranta nu este sanatoasa. Pentru o sanatate buna, este esential sa mananci o mare varietate de fructe, legume si cereale integrale. De asemenea, este vital sa inlocuim grasimile saturate si trans cu cele care se gasesc in nuci, ulei de masline si ulei de canola.
Chiar daca mananci toate alimentele hranitoare, bazate pe plante, vei avea totusi in greutate daca mananci un exces de calorii. Indiferent de dieta dvs., este esential sa practicati controlul portiilor si sa ramaneti activi fizic.
In cele din urma, exista o modalitate dietetica de a obtine multe dintre beneficiile pentru sanatate de a fi vegetarian, fara a deveni de fapt unul. O dieta mediteraneana, asociata cu o viata mai lunga si cu un risc redus de mai multe boli cronice, pune un accent pe alimentele vegetale si consumul modest de carne. Pentru multi, acesta ar putea fi un bun punct de plecare spre experimentarea unei diete fara carne.