Bolnavii de cancer care au acceptat ca o ultima solutie chimioterapia pot sa calatoreasca, mai ales atunci cand situatia o cere: dezastre naturale – cutremure, uragane, inundatii, s.a.m.d. Iata cateva sfaturi care iti vor transforma calatoria intr-una mult mai placuta!
Obtine permisiunea medicului inainte de orice calatorie. Poti nota, eventual, toate sfaturile spefice legate de starea ta. Din bagaje nu trebuie sa lipseasca medicamentele; o doza suplimentara este chiar indicata in astfel de cazuri. De asemenea, nu uita sa ai la tine si prescriptiile medicale pentru a fi in perfecta legalitate. Farmaciile sau, in cel mai rau caz, spitalele te pot verifica mult mai usor.
Incearca pe cat posibil sa cauti informatii legate de doctorii care te pot ajuta in momentul cand ajungi la destinatii. Situatii imprevizibile pot aparea oricand. Poti cere recomandari si din partea medicului care se ocupa personal de tine.
Pe langa medicamentele folosite, sa nu uiti de echipamentele medicale pe care le utilizezi in mod constant. Justificarea prezentei lor se face printr-o hartie primita de la medic, in caz ca doriti sa treceti granitele tarii (autocar, avion, etc.). In acelasi timp, informeaza-te din timp, ca nu cumva medicamentele folosite sa fie interzise in tara respectiva.
Odihna este foarte importanta pentru un pacient diagnosticat cu cancer. Un sfert de ora de odihna la fiecare cateva ore este de bun augur, cu atat mai mult cu cat calatoria este una extenuanta. Plimbarile la diferite terminale si porti din cadrul aeroportului pot fi destul de istovitoare; la verificarea bagajelor lasati companiei aeriene de veste ca aveti nevoie de asistenta la poarta. Nu lasa mandria sa iti intunece judecata si sa mergi pe ideea ca te vei descurca de unul singur, ai un regim de viata putin diferit, atata tot.
Multi dintre pacientii aflati sub tratament au parte de greturi, mirosul de mancare poate fi una dintre cauze. Mesele ambalate si gustarile sunt recomandate in astfel de cazuri. In final, va doresc sa aveti o calatorie placuta!