E destul de dificil sa te trezesti dimineata cu chef de munca si montat pentru o noua zi daca ai dormit prost ca ultimul om. Oricate cafele, energizante, cola, ceai negru ai baga in tine ( am exagerat cu cofeina oare? ) nu poti obtine decat o stare artificiala de vioiciune. Te simti concentrat si in alerta, e adevarat, dar constientizezi vag ca te afli intr-o stare de transa, de veghe. E o perioada in care resursele deja sleite ale organismului sunt solicitate inca o data, peste limita. La finalul zilei cazi daramat in pat si incerci sa prinzi o repriza sanatoasa de somn, sa-ti revii natural. Daca ai cum…
In afara de durata si de orele alese, somnul odihnitor trebuie desfasurat in conditii propice ce tin de recuzita. Cu ocazia asta, mentionam si domeniul saltele. E esential sa posezi o saltea care sa te lase sa tragi la aghioase in pace si relaxare. Exista o miriada de tipuri de saltele croite pentru fiecare tip de spate in parte: mai moi, mai dure, cu straturi multiple, cu arcuri ortopedice sa-ti tina vertebrele in stadiul zen, saltele pentru copii, saltele din latex ( pentru nopti nebune ), saltele fara arcuri sau chiar saltele bio ( in care somnul tau se inscrie intr-un ciclu de comuniune armonioasa cu natura ).
Din momente ce te-ai profilat pe un tip de saltea confortabila si ergonomica, poti apela la ceva saltele online, gen un blog plictisitor sau un articol de revista care iti da ghes sa refaci traseul traditional in care globii oculari se scurg nestingheriti in directia cavitatii bucale, sau mai pe romaneste, sa-ti declanseze reactia de picare a ochilor in gura. De obicei, un paragraf redundant si indesat iti comanda pleoapelor sa se lipeasca. La mine merge metoda asta, in numele regasirii somnului de revitalizare. Sau mai bine beti un pahar cu lapte.