Ce este apicultura?

apicultura

Apicultura sau cresterea albinelor are ca obiect de studiu activitatea si comportamentul albinelor melifere in scopul obtinerii de produse apicole (miere, polen, laptisor de matca, propolis) si polenizara culturilor.

In Romania apicultura are o traditie veche si s-a dezvoltat in conditii naturale extrem de favorabile asigurate de situarea tarii in spatiul carpato-danubian, tinut cu conditii de exceptie privind clima, relieful si vegetatia care au determinat an de an dezvoltarea familiilor de albine si obtinerea de produse apicole cu ar fi: miere, laptisor de matca, propolis si polen.

Spre deosebire de alte insecte datorita modului lor de viata, sunt considerate insectele cele mai evoluate deoarece isi desfasoara activitatea dupa normele biologice care le caracterizeaza, convietuind in familii formate dintr-un numar mare de indivizi care prin modul de organizare si autoreglare pot sa mentina unitatea cuibului. Cea mai importanta particularitate biologica a albinelor este insa aceea legata de aptitudinea de acumulare a rezervelor de miere si polen peste necesarul de consum al familiilor de albine.

Tinand cont de conditiile actuale , de modificare a practicilor agricole, in special chimizarea acesteia, intretinerea familiilor de albine impune masuri si tehnologii care se inscriu pe coorodnate noi deosebit de importante determinate de necesitatea asigurarii de catre om a conditiilor pe care nu de mult le oferea natura.

Pe masura reducerii resurselor naturale de cules si ca urmare a defrisarii padurilor si fanetelor, este din ce in ce mai necesar interventia omului in vederea intretinerii familiilor de albine.  Amplasarea familiilor de albine pe vetre de stupina situate in apropierea unor masive cu plante melifere, cu secretie de nectar abundenta, care sa poata fi valorificata inca de la inceputul primaverii asigura, in buna masura, recolte de miere si mentinerea unui echilibru favorabil albinelor.

Apicultorul poate pregati familiile de albine pentru valorificarea culesurilor de primavara, meninterea acestora in stare activa in perioada de vara, cresterea de albine tinere si asigurarea rezervelor de miere, polen si pastura de calitate pentru satisfacerea nevoilor in vederea valorificarii superioare a resurselor melifere din flora spontana si cultivata.

Principalele produse apicole sunt: miere, polen, propolis si lapitsor de matca care este produs de glandele salivare al albinelor tinere, de unde provine si denumirea de laptisor de matca.