Dezvoltarea texturilor din care este facut gazonul sintetic a condus catre o specializare a sa in functie de destinatia pentru care urmeaza a fi folosit. In acest sens, distingem doua mari domenii in care putem folosi cu incredere o suprafata care sa inlocuiasca gazonul natural: terenurile sportive si amenajarile exterioare.
Gazonul artificial a fost creat pentru a oferi conditii mai bune de joc sportivilor, insa datorita calitatii indoielnice nu s-a bucurat de succesul scontat. Evolutia tehnologica a secolului 21 a permis ca astazi, gazonul sintetic sa poata fi utilizat de catre practicantii de fotbal, tenis, rugby, golf si lista poate continua.
De terenurile din gazon artificial se bucura nu numai sportivii, ci si oamenii obisnuiti, care vad prin sport o modalitate eficienta si sanatoasa de relaxare, de iesire din cotidian. Astfel, antreprenorii care au sesizat avantajele acesei piete de nisa au investit in construirea unor asemenea terenuri, pe care, ulterior, le inchiriaza celor dornici de juca, in conditii foarte bune, tenis sau fotbal.
Cealalta ramura in care terenul artificial castiga din ce in ce mai multa popularitate este peisagistica. Aproape ca putem vorbi de un trend in amenajarile exterioare folosind aceasta textura. Aceste amenajari sunt foarte apreciate datorita avantajelor pe care le ofera din punct de vedere al intretinerii: in comparatie cu un gazon normal, acesta nu trebuie irigat sau protejat impotriva daunatorilor naturali, nu trebuie tuns sau reinsamantat.
In plus, nu permite acumularea de apa la suprafata dupa ploaie, datorita sistemului de drenare aflat la baza suprafetei. Asadar, este mult mai rezistent la intemperiile meteo si isi mentine culoarea verde un timp indelungat. Durata de utilizare in conditii foarte bune a unei asemenea suprafete este, in medie, de 6 ani, insa daca tineti cont de unele sfaturi de pastrare si curatire a gazonului, va puteti bucura de suprafata artificiala pentru mai mult timp.