Cum alegem salteaua potrivita pentru dormitorul personal?

salteaua potrivita

Dormitul pe salteaua nepotrivita poate induce pe termen lung probleme cu coloana, cat si dureri in zona lombara. Lipsa suportului potrivit pentru spate favorizeaza defectele de postura in timpul somnului, precum si aparitia tensiunii in muschi, factori care la randu-le, prezinta mediul propice de dezvoltare al tuturor problemelor de natura spinala.

Timpul de odihna ar trebui petrecut intr-un mediu confortabil si nicidecum intr-un mediu in care pot aparea probleme, fie de natura dermatologica, fie de natura mecanica. Se stie ca in lipsa ingrijirii potrivite, in saltea se pot dezvolta culturi de bacterii (cauzate fie de resturile de piele moarta cazuta prin microfisurile tesaturilor, fie de toxinele eliminate prin transpiratie, dar si de resturile de mancare cazute) care pot dauna pielii si nu numai.

Tocmai de aceea, pentru a preveni problemele legate de confort, dar si eventualele boli dermatologice, alegerea saltelei potrivite trebuie tratata la fel de serios ca si o investitie substantial ape termen lung. In fond, salteaua aleasa e locul in care oricine isi va petrece cel putin o treime din timp pentru urmatorii 10 ani.

Alegerea saltelei potrivite trebuie sa se faca in functie de:

a)Preferintele personale. Unii oameni prefera sa doarma pe suprafete moi in aceeasi masura in care altii prefera suprafetele tari. De regula, o saltea de duritate medie este alegerea cea mai potrivita pentru oricine, cu atat mai mult cu cat e o saltea ortopedica: preia si distribuie greutatea corpului intr-un mod egal si de asemenea, ofera un confort sporit mentinand in acelasi timp corpul intr-o pozitie corecta din punct de vedere mecanic;

b)Modul in care sunt pozitionate arcurile. Din acest punct de vedere, salteaua potrivita e cea a carui design respecta curburile naturale  ale corpului si care mentine o pozitie corecta anatomica indiferent de pozitia corpului uman;

c)Perioada medie de viata. O saltea buna poate fi folosita fara probleme pana la 5-10 ani. In acest timp, ea trebuie curatata si aspirata cel putin o data pe luna, astfel incat in interiorul ei sa nu apara culturi de bacterii;

d)Interior. De preferinta, salteaua ar trebui sa fie tratata impotriva alergiilor. Multe dintre saltele au pe interior si fibra de sticla, tocmai pentru ca aceasta nu permite insectelor sa patrunda in interior si nici bacteriilor sa formeze culture.

e)Raportul calitate/pret e cel care trebuie urmarit si nu neaparat pretul. De regula, saltelele cu un numar mai mare de arcuri tind sa fie mai scumpe decat cele cu arcuri mai putine la fel cum cele de calitate indoielnica sunt intotdeauna mai ieftina. Pentru cei care vor doar un loc confortabil pe care sa se poata odihni cum trebuie, o saltea de duritate medie cu un pret tot mediu este cea mai potrivita alegere din toate punctele de vedere.

Desi nu exista studii care sa concluzioneze ca saltele ortopedice aduc automat un somn mai linistit (tocmai din cauza ca un astfel de studio presupune o perioada de testare de minim 3-5 ani si mii de subiecti), toti cei care isi achizitioneaza o saltea ortopedica spun ca se pot odihni mult mai bine si ca in niciun caz nu ar mai reveni la o saltea clasica. Cert e ca saltele ortopedice ofera un suport mai bun pentru spate si sunt poate cel mai bun aliat impotriva bolilor coloanei vertebrale.