In continuare vom discuta despre cum se diagnosticheaza cancerul la san si care sunt factorii ce favorizeaza dezvoltarea cancerului la san.
Diagnosticarea cancerului la san
Majoritatea nodulilor la nivelul sanilor sunt descoperiti prin palpare de catre femei sau de catre partenerii lor, insa de fapt multi dintre acesti noduli sunt benigni (necancerosi).
Femeile ar trebui sa isi faca singure examinari ale sanilor zilnic, pe o perioada de la 7 pana la 10 zile, incepand cu ce-a de-a doua zi a ciclului menstrual. Daca nu se afla la menstruatie, se poate alege o anumita zi a lunii pentru a executa palparea, urmand ca examinarea sa se reia lunar, in aceasi zi a lunii.
Mamele care alapteaza ar trebui sa faca aceasta examinare imediat dupa ce hranesc copilul. Metoda de examinare clina a sanilor ar trebui sa faca parte din examinarea periodica a sanatatii noastre. In cazul femeilor cu varsta intre 20 si 30 de ani, examinarea se recomanda o data la 3 ani iar in cazul femeilor de peste 30 de ani, anual.
Mamografia este cea mai precisa metoda de diagnosticare a cancerului la san. Este o metoda prin care se vizualizeaza glandele mamare, utilizand un sistem ce emite o doza redusa de radiatii X si poate detecta un procent de 80 pana la 90% dintre tumori, cu pana la doi ani inainte ca acestea sa poata fi simtita la pipaire. Se realizeaza de obicei cu pacientul in pozitie verticala. Tesutul de la nivelul sanului este compresat iar razele X se efectueaza din diferite unghiuri.
Cu toate acestea, mamografia poate sa nu aiba acelasi efect in cazul femeilor tinere, ca si in cazul femeilor mature. Aceasta se intampla doarece densitatea tesutului sanilor la femeile mai tinere este mai mare iar razele X nu pot penetra tesutul datorita densitatii crescute ale acestuia.
In cazul suspectarii unei tumori maligne, se va face o biopsie pentru a determina exact daca este vorba despre un chist sau despre o tumoare. Proceduri ca testari hormonale, examinarea cu raze X a pieptului si a scheletului, aspiratia de maduva osoasa, scanari ale ficatului ajuta in diagnosticarea pacientului cu cancer la san.