Faringita, cunoscuta ca “rosu in gat”, reprezinta o infectie a tractului respirator ce are localizarea in faringe.
Faringele reprezinta partea gatului ce este situata in spatele limbii si nasului, mai sus de esofag, laringe si trahee.
Cauzele faringitei se impart in: bacteriene si virale. Virusurile cele mai raspandite sunt adenovirusurile iar ca bacterii avem streptococul beta hemolitic de grup A.
Faringita mai poate fi produsa si de streptococii beta-hemolitici grup C si G, Mycoplasma pneumoniae, Chalmydia pneumoniae. Faringita, in general este o infectie virala, care apare datorita unui sistem imunitar scazut.
Principalele semne sunt dureri puternice in gat, senzatia de mancarime, uscaciune si usturime, precum si roseata la nivelul mucoasei faringiene.
Infectia debuteaza brusc, cu febra si dureri puternice la nivelul gatului.
Primul pas il reprezinta vizita le medic pentru a stabili clar diagnosticul si tratamentul adecvat. Sunt necesare investigatiile de laborator, ce constau in culturi din secretii nazale si faringiene precum si teste serologice.
Cele mai des intalnite afectiuni sunt faringita streptococica, gonococica si candidoza faringiana.
Tratamentul faringitei consta intr-un consum crescut de fluide, pentru prevenirea deshidratarii si gargara cu apa sarata. In cazul faringitei virale, antibioticele nu au efect. Antibioticele au efect doar in caul infectiilor bacteriene.
Faringita streptococica sau streptococ in gat este o afectiune ce este produsa de streptococul de grup A. Pe langa gat, ea afecteaza si amigdalele.
Ca simptomatologie, febra si durerea in gat precum si umflarea ganglionilor limfatici reprezinta principalele manifestari in caz de faringita streptococica.
Faringita de cauza streptococica se transmite prin contact strans cu o persoana bolnava. Este necesar in acest caz un exudat faringian care vine sa confirme prezenta streptococului de grup A.
Febra in cazul faringitei streptococice este de peste 38 grade.
Este prezent si puroiul (in special pe amigdale).
De asemenea, pot exista si simptome ca durerea de cap (cefalee), durerea de stomac si durerea musculara.
Daca o persoana a contactat acest virus, faringita se manifesta prin simptomele prezentate mai sus doar dupa 2-3 zile.
Oamenii se imbolnavesc de faringita streptococica prin contactul direct cu o persoana bolnava. In colectivitati, aceasta afectiune se transmite mult mai rapid.
Exudatul faringian reprezinta principialul mod prin care aflam daca o persoana are sau nu faringita streptococica. Acest test are o eficienta de 90-95%. Pe langa acest exudat, mai exista si un test numit testul streptococic rapid sau RADT. Viteza de diagnosticare este mai rapida in comparatie cu exudatul faringian dar eficienta este mai scazuta, doar 70%.
Este important de stiut ca unele persoane se imbolnavesc de faringita streptococica mai frecvent decat altele. Prezenta faringitei streptococice mai mult de trei ori pe an reprezinta un motiv de rezectie a amigdalelor.
In tratamentul faringitei este necesar si o medicatie de calmare a durerii. Aceasta medicatie include paracetamol sau aspirina. Dar aspirina nu este recomandata in cazul copiilor.
In urma tratamentului, simptomele faringitei streptococice se amelioreaza de obicei in aproximativ trei pana la cinci zile. Tratamentul cu antibiotice reduce riscul agravarii bolii.