Daca romanii s-au uitat cu condescendenta multa vreme la vecinii lor de la sud de Dunare, bucurosi ca nu sunt chiar cei mai parliti amarasteni din UE, starea de lucruri da sa se schimbe in favoarea bulgarilor. Noi ne-am benoclat, i-am aratat cu degetul, i-am luat in tarbaca, ei au tacut, au inghitit si s-au pus pe treaba. Rodul muncii incepe sa fie vizibil.
La turism, e clar ca nu avem prea multe de mentionat. Noutatile tin de alte domenii unde bulgarii au inregistrat progrese substantiale. Asta fara sa imprumute nici o letcaie de la FMI sau Banca Mondiala, cum au facut alde Boc & Co. Performantele se vad in absorbtia de fonduri europene, politica externa, constructia de autostrazi sau fiscalitate.
Deocamdata Bulgaria are cel mai mic PIB per capita si cel mai scazut salariu mediu brut din UE. Oficial, e cea mai amarata. In schimb, criza i-a afectat diferit. Noi ne-am dus prin vecini cu mana intinsa, ei au intreprins reforme care se cereau de mult timp. Pozitionarile din clasamentele internationale se vor reflecta la un moment dat si in nivelul de trai al populatiei. Singurul atu ramas viabil al Romaniei e ca poseda un teritoriu mai vast.
Se pare ca diferentele pleaca de la nivel cultural. Bulgarii sunt mai rezervati si mai pragmatici. Se feresc sa se etaleze ca romanii. Unii zic ca mentalitatea lor se apropie de cea germana. Nu se intind la cheltuieli si credite inutile, mai mult decat pot duce. Nu alearga dupa realitati artificiale, opteaza pentru pragmatism. Cumva, chestia asta s-a oglindit si in politicile guvernului de la Sofia. Criza s-a depasit fara imprumuturi si, soc!, Bulgaria are a doua cea mai mica datorie publica din Europa, dupa Estonia. Moody`s likes this, asa ca le-a imbunatatit rating-ul de tara anul trecut, o situatie unicat de cand ne-a lovit criza in plex, pe noi astia care ne ducem veacul pe “batranul continent(#ionelstoica)”.
Alta diferenta, la noi e pontocratie, la ei inca se poarta trendul ala caduc cu meritocratia. Oameni de valoare insemnata din punct de vedere profesionala au reusit sa se strecoare in functii din aparatul administrativ si cel politic. Ministrul lor de finante e Simeon Djankov, un economist de categorie grea, renume mondial, fost vicepresedinte la Banca Mondiala. Nea Simi, in trei ani, a taiat bine din evaziune si a reformat serios sistemul fiscal si vamal. Astfel, saltul peste criza s-a facut fara sa se apeleze la marirea impozitelor. Mai nou, ministrul se gandeste serios sa reduca si TVA-ul, de la 20 la 18%. Si nu e ca n-a avut meciul lui, mai ales cu sindicatele care i-au urlat sa demisioneze oriunde l-au prins. Coafura a rezistat pentru ca sprijinul conferit de primul-ministru si de majoritatea parlamentara i-au asigurat fixativul necesar sa nu cedeze la vanturile mai puternice de rau augur. Mai ales ca primul-ministru, Boyko Borisov, s-a prins el asa in sinea lui ca e nevoie de profesionisti bazati de plasat in punctele esentiale ale economiei.
Revenind, Bulgaria ia mai multe puncte si pentru respectul acordat investitorilor straini. Asa ca proiectele importante incep sa curga. Exista o agentie guvernamentale specializata in atragerea de investitii, Bulgarian Investment Agency. Directorul e un amarat cu diploma de absolvire de la Harvard si experienta prin mediul privat de afaceri. Agentia respectiva se agita sa promoveze Bulgaria prin cercurile de investitori cat poate de bine. Am avut si noi un organism de genul asta, doar ca a fost desfiintat. Bulgaria a crescut la 1,4 miliarde de euro investiti atrase anul trecut fata de 2010, noi am dat inapoi, ajungand la 1,9 miliarde fata de 2,2 miliarde in 2010.
Apoi, pe sectorul auto, o companie chineza, Great Wall Motors a deschis in februarie prima fabrica din Europa, la Loveci. Se proiecteaza o schema de 2000 de angajati cand se ajunge la capacitate optima de productie. Asta ca un exemplu aleatoriu. Apoi, la alta belea pe care o avem si noi, evaziunea fiscala. Noi ne ascundem dupa degete cand e vorba de miscat din balamale la sistemul de administratie, bulgarii au lasat rusinea jos si au cerut asistena Bancii Mondiale ca sa-i scape de rugina. Programul de reforma a administratiei fiscale i-a costat vreo 30 de milioane de euro. Au redus costurile pentru colectarea taxelor, au ras serios serios din numarul de agentii fiscale, au taiat un sfert din personal si au pus pe roate procesul pe informatizare, de la formulare la plati. In paralel s-au combinat la consultanta cu o firma privata din Marea Britanie, sa-i ajute cu reformarea sistemului de administratie vamala si a procedurilor de control. Astfel de programe sunt la indemana oricui, totusi romanii s-au ferit sa le acceseze, fiind mai timizi si retinuti de felul lor.
La constructia de autostrazi, bulgarii au cerut ajutorul germanilor. Merkel le-a trimis un fost ministru adjunct al infrastructurii, care s-a ocupat de supervizarea procesului de constructii. Rezultatul e ca anul viitor doua tronsoane mari de autostrada vor ajunge in stadiul final de inaugurare. Boc taia panglici la fiecare zece kilometri terminati in parte, bulgarii prefera sa desfaca sampania cand toata treaba e rezolvata oficial.
Ce mai era..asa, politica externa. Bulgaria e mai matura decat Romania si la nivelul asta. Se au bine si cu Rusia si cu Germania. Noi ne schimbam in continuare ca pe sosete optiunile si prioritatile. Ba suntem de pe axa Londra-New York, ba tinem cu Franta, ba Marga ne sugereaza sa ne imprietenim mai strans cu Rusia sau cu China. La final nu ramane nici o senzatie clara fata de comportamentul nostru si care ne sunt “our true colors”. Am putea sa luam exemplu de la bulgari sau nasul ne ramane inca pe sus?
Ca tot ne chinuim sa penetram Schengen la brat, exista sugestii ca Romania sa incerce sa creeze un spatiu economic comun mai viguros cu Bulgaria. Am plusa si la geopolitica, am avea acces mai facil la cei doi jucatori de talie din regiune, Rusia si Germania. Bulgarii se cam bat pe burta cu ei, noi stam la masa din colt, la semiintuneric, si inca ne framantam mintea sa gasim o cale sa ne bagam si noi in seama.
Asadar, concluzia ar fi ca, in stadiul asta teapan de superioritate si autosuficienta slinoasa, sunt sanse mari sa ne trezim cea mai saraca tara din UE si sa fim aruncati din tren. In loc de ironii in barba si aratat cu degetul, mai bine am deschide carnetelele si am mai lua niste notite de la bulgari, pe ici, pe colo, prin punctele esentiale.