Să presupunem că îți dorești să cumperi un apartament și nu știi la ce riscuri să te aștepți. Pentru a putea achiziționa o locuință trebuie să te informezi foarte bine, să știi exact ce oferă piața imobiliară și ce anume merită să alegi, având în vedere că acest lucru este o investiție destul de mare și pe termen lung.
Poți începe prin a studia cu mare atenție piața imobiliară în orașul în care dorești să locuiești în viitor, sau în județ. Poți intra pe site-urile online de profil cu imobiliare pentru a analiza diferite anunțuri de la proprietari, cu oferte de vânzări și cumpărări de apartamente și case. În acest mod poți înțelege multe aspecte legate de astfel de tranzacții, poți afla media prețurilor la vânzări de apartamente și alte lucruri importante, pe care cu siguranță vrei să le cunoști atunci când te hotărăști să cumperi o locuință (dotări, utilități, locație, zonă, infrastructură, mijloace de transport).
Ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când alegi un apartament sau o casă?
- În ce zonă se află apartamentul, dacă este într-o zonă centrală, în apropiere de magazine sau de supermarket, de școală sau de grădiniță, sau din contră dacă este la periferia orașului sau în județ. Un apartament bine cotat ca locație poate avea un preț mai ridicat.
- Dotările apartamentului sunt importante. Aici se ține cont de: sistemul de construcție, zidărie, tencuială, termosistem, pereți zugrăviți sau nu, instalații termice, electrice și sanitare, tablou electric, calorifere, centrală termică pe combustibil gaz, țevi termice și sanitare și altele.
- Trebuie aflat ce utilități are imobilul: energie electrică, alimentare cu gaz metan, cablu, Internet, alimentarea cu apă curentă, acces la rețeaua de canalizare. Instalațiile electrice trebuie să fie cu împământare.
- Care este starea pereților? Dacă apartamentul a fost renovat sau zugrăvit de curând, ce tip de plafon are în fiecare cameră, dacă acesta este dublat sau nu, dacă este zugrăvit, dacă este aplicat tapet pe pereți, țesături murale decorative sau dacă există lambriuri.
- Cum se prezintă baia și bucătăria, dacă există gresie și faianță, cum sunt instalațiile sanitare, etc.
- Să nu existe riscul de igrasie, condens și de mirosuri neplăcute. Să nu apară riscul de umiditate, infiltrarea apei de ploaie (dacă este un apartament la ultimul etaj și izolația blocului este deteriorată) sau infiltrări din sol sau subsol (la parter, sau la casă).
- Dacă apartamentul sau casa are izolații (ex. cu polistiren). Izolarea locuinței se face în caz de renovarea acesteia sau în cazul unei construcții noi.
- Cum sunt ușile (pentru intrarea principală și pentru camerele de interior, dacă scârțâie sau dacă se deschid cu greutate).
- Cum sunt ferestrele (caracteristici fonice, termice, de rezistență, moduri de deschidere, geamuri duble, termopane cu mai multe camere), dacă sunt cu obloane (batante sau rulante) cu persiene pliante sau cu storuri exterioare. Dacă există mansardă, ferestre în acoperiș (care iluminează natural camera sau podul casei).
- Dacă există sisteme de alarmă (de exemplu pentru gaz).
- Cum este acoperișul în cazul unei case (cu țiglă, carton bitumat, plăci ondulate, jgheaburi). La unele case acoperișul poate fi tradițional din plăci de ardezie, din paie, stuf sau trestie, montate în snopi. Alte acoperișuri sunt cu șindrile, șițe sau scânduri din lemn, ori din lăuze ori pietre plate.
- Dacă vei avea garaj. Acesta poate fi sau nu inclus în prețul locuinței.
Pentru a nu avea probleme mai târziu este bine să verifici actele de proprietate înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare. Află dacă sunt plătite facturile pentru ultimele plăți, dacă nu există grevări din partea unor instituții de stat, financiare sau de la bănci. Semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare este bine să se facă la notar, apoi după o lună are loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare și apoi intabularea.