Hidroelectrica e cea mai babana companie de stat care produce energie in Romania. In iunie, a fost declarata scurt, in insolventa. Compania scoate profit, dar nu prea ruleaza bani. Asa suna paradoxul invocat pentru procedura de insolventa. Decizia statului a venit brusc, din senin, si a luat prin surprindere pe toata lumea. Contractele in paguba cu asa-numitii “baieti destepti” sunt bagate in fata pentru a justifica masurile drastice adoptate. In loc sa se taie, s-a preferat o varianta care arunca o mare de dubii asupra viitorului companiei.
Hidroelectrica e cel mai mare producator de energie electrica din tara, avand la tescherea active de vreo 4 miliarde de euro. 20% din actiuni sunt detinute de catre Fondul Proprietatea. De vreo sase ani incoace un stol de firme au mirosit pontul si au achizitionat energie la preturi care se situau si la 30% sub media celor de pe piata energiei OPCOM. Primele acorduri s-au parafat prin 2000, cand Energy Holding, perla coroanei pentru “baietii destepti”, firma detinuta de Bogdan Buzaianu, om de afaceri cu o buna cunoastere din interior a sectorului cu energie hidro, a dat startul la negocieri directe cu Ministerul Economiei. In 2002, prin VA Tech, Buzaianu obtinea un contract de retehnologizare a hidrocentralei Portile de Fier, probabil unul dintre cele mai grase tunuri date vreodata in economia postdecembrista a Romaniei. Apoi, in conditiile unei piete inca nesupuse la liberalizare, s-a creat un adevarat hatis de firme care au cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica. Contractele erau pe termen lung, unele avand termen de prelungire pana in 2018. Vreo zece firme s-au racordat la combinatie si au inceput sa capuseze cu spor si voie buna, sub statut privilegiat. Inainte sa se declanseze insolventa, un singur contract “inteligent” a fost anulat, cel cu firma Euro P.E.C. Celelalte au ramas bine-mersi in vigoare*. Administratorul judiciar care se ocupa de insolventa si-a luat angajamentul sa rediscute fiecare contract in parte. Rezultate firave, ori s-au obtinut reduceri de durate de o luna pe contracte scurte sau scaderea cantitatii de energie cu 5%. Tabloul nu arata prea incurajator.
95% din ce scoate Hidroelectrica nu se tranzactioneaza pe piata concurentiala. 70% se livreaza prin contracte bilaterale iar preturile sunt cu 40 – 50% mai mici. Astfel, numai anul trecut, compania si-a tras pierderi de 100 milioane de euro. Conform unor calcule, in trei ani, din compania de stat s-au scurs aproape 500 de milioane de euro ca pierderi, in urma vanzarii de energie la preturi sub nivelul pietei. Aspectul asta se tine de mana cu pierderile rezultate din vanzarea de energie pe piata reglementata (unde exista o autoritate de reglementare care tine pretul sub plafon, sub nivelul celui de pe piata OPCOM). Multe voci sustin sa se face corelatie la nivelul de preturi dintre cele doua piete, insa statul tace abitir pe tema asta. Daca s-ar realiza schema, Hidroelectrica ar obtine profituri mai mari dar ar fi nevoita sa incarce facturile catre populatie.
Colac peste pupaza, aranjamentele din contractele bilaterale incheiate au ajuns pana sub nasul Comisiei Europene care analizeaza suspicioasa doua intelegeri realizate cu Arcelor Mittal. Exista banuiala ca contractele respective reprezinta ajutoare de stat camuflate, chestie total interzisa. Daca se adevereste ipoteza, e jale. Diferenta dintre pretul din contracte si pretul pietei trebuie returnata, adica tot ce a iesit pe minus pe toata durata contractului trebuie dat inapoi.
Statul tot se bate cu pumnul in piept ca vrea sa le ia macaroana de la gura “baietilor descurcareti”. Totusi, unii suspecteaza ca la baza deciziei de declarare a insolventei exista motive de natura politica mai degraba. In toamna sunt alegeri, baietii destepti au lucrat bine cu PDL-ul, astia de la USL se gandesc asadar sa le taie o sursa serioasa de bani care pot alimenta fonduri pentru viitoarea campanie electorala portocalie, sub forma de sponsorizari. Nu e ca si cum Ponta si-ar ascunde intentiile. In loc de masuri concrete de relansare economica, a fost ocupat pana acum sa se razboiasca in replici si acuze cu vechea guvernare.
Dincolo de implicatiile politice, insa, raman astea economice. Compania Hidroelectrica, de importanta strategica e in reorganizare financiara. Treaba asta naste repercursiuni si valuri in randul celorlaltor companii de stat. Prin asociere, societatile de stat isi pierd credibilitatea si vor nevoite sa imprumute la costuri mai mari. Transelectrica, bunaoara, a fost deja retrogradata de catre Moody`s cu o treapta, ajungand la categoria speculativa. Nu e bine. Alte companii ca CFR Marfa, Tarom, Posta Romana sau Romgaz, care sunt pregatite sa fie privatizate sau le fie scoase la vanzare pachete din actiuni pe bursa, vor fi afectate de dificultatea de a se credita. Semnalul pentru investitorii straini e ca, daca Hidroelectrica poate intampina belele de o asemenea natura, atunci orice alte companie de stat poate pati la fel. Increderea e pe panta, interesul pentru eventuala achizitie de pachete de actiuni se duce si el la vale. Sau, daca se listeaza unele companii controlate de stat, investitorii cumpara, dar baga riscul in pret si vor discount-uri mai maricele, ca sa se protejeze, achizitioneaza pe subevaluare activele.
Bancile sufera si ele din cauza insolventei. Pe termen scurt si lung, Hidroelectrica s-a imprumutat de vreo 4 miliarde de lei de la BRD, ING, BCR, BERD si alte institutii de credit. Suma de 2,5 miliarde, acordata pe termen scurt, depaseste tot ce a realizat ca profit sistemul bancar de la noi in ultimii patru ani. Cand compania creditata intra in insolventa, bancile trebuie musai sa isi constituie provizioane pentru imprumuturi in proportie de 100%, adica pentru orice leu dat, banca retine un alt leu in contabilitate. Apoi, proiectele mari de investitii sunt afectate si ele. Banca-fiica nu se mai poata duce la banca-mama sa ii dea ceva bani de investit, avand in vedere situatia. Banca-mama va sprijini proiecte din alte tari. Oricum, unele banci cu expunere mare pe Hidroelectrica, se pun sa isi calculeze eventualele pierderi, deja. Stiti voi, “credit neperformant”, da` ditamai namila de credit. O sa-i usture serios. Reprezentantii statului si ai companiei s-au intrecut in declaratii confuze odata cu declansarea insolventei, declaratii care, in loc sa linisteasca, mai rau au ingrijorat bancherii. Statul nu a comunicat si nici nu a dat vreun semn ca va lua o astfel de decizie. Nervii s-au intins si starea de neincredere s-a propagat accelerat.
Statul a explicat cu intarziere ca profitul Hidroelectrica e ridicol, ca nu e nici macar 1% din cifra de afaceri. Pierderile financiare se tin ata, datoriile cumulate sunt nesustenabile si nu se pot plati in veci din fluxuri de numerar de toata jena. Parerea lor, ma rog. Specialistii si jucatorii din piata opineaza ca masura a fost una improvizata si capitalul de incredere va fi macinat serios in urma acestei tarasenii. Se putea gandi un plan de restructurare, in loc, de exemplu, restructurare care putea sa debuteze din start cu anularea sau renegocierea contractelor “productive” cu “baietii inteligenti”. Se spera ca procedura de insolventa sa accelereze cu pasi mari, compania sa fie listata la bursa, sa se constituie alt consiliu de administratie si sa se aleaga alt manager. Altfel, treaba se impute. S-a promis pana una-alta ca planul de reorganizare va fi gata pana pe 1 august (adica azi, ati auzit ceva nou?) si nu va include raderi de salarii, disponibilizari sau vanzari de active. Totodata, pana pe 4 august, trebuie sa se stablileasca clar care sunt creditorii.
Rezumand, nu prea mai crede nimeni guvernul pe cuvant, oricat s-ar lauda autoritatile ca vor readuce compania pe linia de plutire. Mingea e in terenul lor si prin rezultate, n-au decat sa demonstreze ca decizia insolventei a fost cea mai indicata si ca exista si explicatii pentru aceasta masura radicala. Sa vedem.
*Totusi, acum o saptamana, administratorul judiciar al companiei de stat a anuntat (bomba!) rezilierea contractului cu Energy Holding. Chichita e, in schimb, ca anularea contractului intra efectiv in vigoare de-abia pe 15 august. Mai este timp asadar sa se intample multe chestii pana atunci.