Mic ghid de supravieţuire în criza economică

criza

Mai întâi, o privire de ansamblu…

Perioada prin care trecem acum nu e una tocmai bună.

Nu e nimic plăcut în a da piept cu efectele crizei financiare, dar trebuie să fim conştienţi că e ceva trecător; prin 2025, ceea ce te îngrijorează acum atât de mult nu va fi nimic altceva decât o amintire îndepărtată şi te vei întreba: oare de ce s-a făcut atâta caz pe seama asta atunci?

Şi până prin 2050, mai mult ca sigur lumea va trece printr-o altă recesiune, dacă nu chiar două şi vei avea de-a face şi cu efectele lor. Iar prin 2100, vei fi cu siguranţă în lumea celor drepţi şi tot ce va rămâne va fi menţionarea ta într-un arbore genealogic, un profil pe Facebook sau o fotografie prăfuită pe peretele unei case.

Ce vreau să spun cu toate astea e faptul că şi criza financiară prin care trecem şi ale cărei efecte le simţim cu toţii, nu e decât un proces trecător, care nu are nicio semnificaţie reală dacă privim lucrurile în perspectivă. Câţiva ani de instabilitate financiară nu te pot afecta atât de mult încât să rămâi fără soluţii, fapt pentru care singura soluţie inteligentă e să găseşti metode de a ieşi din dificultate.

Fie că-ţi place, fie că nu, totul se învârte în jurul banilor…

La propriu vorbind, oricât de mult ne-am învârti în jurul cozii, în lumea în care trăim, totul se învârte în jurul banilor. Trist, dar adevărat!

Şi când spun că totul se învârte în jurul banilor, nu mă refer numai la ideea de putere ori influenţă sau la simplul fapt că banii îţi permit să posezi o casă imensă şi o maşină scumpă.

Banii stau, propriu-zis, la baza societăţii în care trăim; suntem nevoiţi să ne folosim de puterea banilor în toate împrejurările vieţii: prin bani îţi asiguri un acoperiş deasupra capului, pentru a pune mâncare pe masă, trebuie să dai bani, pentru bani eşti nevoit să munceşti.

Prin urmare, faptul că trebuie să câştigi bani pentru a putea trăi e o constantă a vieţii de zi cu zi. Trebuie să faci bani, chiar şi în perioadele de criză.

Nu e răul atât de rău!

Atâta timp cât vezi lucrurile în ansamblu, criza economică nu te poate distruge. Trebuie să fii conştient că, de bine de rău, trăieşti într-o ţară liberă, ceea ce e foarte bine, pentru că poţi face o diferenţă: poţi prelua frâiele propriului destin.

În definitiv, venitul tău lunar e dictat de cât de mult eşti dispus să munceşti. De asemenea, un impact pozitiv al crizei economice prin care trecem îl reprezintă şi faptul că ajungem să renunţăm la multe lucruri de care nu avem nevoie cu adevărat, pe care ne-am învăţat să le cumpărăm, fie că trebuia, fie că nu.

Faptul că avem de-a face cu un climat economic instabil nu exclude faptul că oportunităţile încă există: Walt Disney şi-a deschis studioul în timpul recesiunii din 1923, Hewlett Packard a prins viaţă într-o perioadă economică instabilă, iar Bill Gates şi Paul Allen au pus bazele Microsoft în timpul crizei din anii ´70.

Bani se pot face atât în vremuri bune, cât şi în vremuri rele.

Recesiunea zguduie lucrurile: marile companii îşi mai scurtează din profituri, serviciile şi firmele exclusiviste dispar din decor, însă mai mult decât atât, recesiunea e un prilej pentru oamenii întreprinzători, care dispun de idei bune şi de capacitatea de a munci din greu.

E-adevărat, recesiunea schimbă ordinea naturală a lucrurilor: oportunităţile de a face bani sunt peste tot.