In timp ce multi dintre noi s-ar putea sa nu fim destul de pregatiti sa renuntam la bacon-ul nostru la micul dejun sau la friptura inabusita, oriunde intre sase si opt milioane de adulti din Statele Unite urmeaza acum o forma de dieta vegetariana, din mai multe motive.
Strict vorbind, vegetarienii nu mananca carne, pasari de curte sau peste. Dar in aceasta clasificare larga, exista multe subcategorii ale vegetarianismului, unele dintre ele abtinandu-se, de asemenea, de la anumite produse secundare ale animalelor.
Vegetarienii Lacto mananca lactate, dar nu oua, vegetarienii ovo consuma oua, dar nu lactate, iar vegetarienii lacto-ovo mananca atat oua, cat si produse lactate. Veganii nu mananca nici carne, pasare, nici peste, sau nimic derivat de la animale, inclusiv oua, produse lactate si gelatina. Iar unele diete „semi-vegetariene” evita carnea, dar pot manca peste (pescetarian) sau pasari de curte (poluare).
Motive pentru a fi vegetarian
Oamenii adopta stiluri de viata vegetariene din mai multe motive. Pentru unii, este o decizie etica bazata pe dorinta lor ca animalele sa nu fie ranite sau ucise. Grija pentru mediu este un alt factor motivant. Unii vegetarieni urasc sa ne vada pamantul, aerul si apa poluate de cantitati mari de deseuri animale provenite de la fermele din fabrica.
Convingerile religioase pot fi, de asemenea, un impuls major. Hindusii, credinciosii in conceptul de ahimsa, adica „nu fac rau”, constituie cea mai mare populatie vegetariana din lume, iar unii adventisti din Ziua a saptea practica, de asemenea, un stil de viata vegan sau vegetarian.