Scriam anul trecut despre parteneriatul „public-privat” incheiat intre NASA si SpaceX (Space Exploration Technologies), parteneriat ce urmareste accelerarea programului spatial american prin cooptarea componentei private. Dupa ce in Octombrie, 2012, racheta Falcon 9 a plasat cu succes pe orbita nava Dragon cu scopul de a reaproviziona Statia Spatiala Internationala si totodata pentru a facilita schimbarea echipajului care asigura permanenta la bordul SSI, NASA si SpaceX au programat o a doua misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale pentru 01 Mai, 2015.
Peste mai putin de 5 zile o noua nava tip Dragon va fi lansata pe orbita de la centrul spatial Cape Canaveral Air Force Station din Florida, cu scopul de a livra o incarcatura de peste jumatate de tona, intoarcerea fiind programata pentru 25 Mai, 2015, cand Dragon va reveni incarcata cu peste o tona de articole provenind de la bordul SSI (rezultate ale unor experimente, echipamente, deseuri, etc).
Pe fondul accelerarii programului spatial al Chinei si odata cu intrarea in competitia spatiala a Indiei, se preconizeaza o accelerare a luptei pentru cucerirea unui nou avanpost in spatiu, prin trimiterea unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte. Atat SUA, Rusia, Chinia, cat si India si-au propus acest obiectiv pe termen scurt.
Daca in anii ’70 s-a dat o lupta in doi pentru cucerirea Lunii, castigata evident de americani, lupta pentru Marte se anunta mai apriga. Desi China si India sunt novice in materie de explorare a spatiului, salturile tehnologice accelerate din ultimii zeci de ani ar putea rezerva o surpriza.
SUA si NASA raman in mod cert favorite, insa va castiga programul spatial care va putea raspunde mai rapid si mai eficient problemelor care in prezent impiedica asumarea riscului de a trimite o misiune pe Marte, mai ales una care sa aibe reale sanse sa revina pe Terra.