Prin otoplastie – operatie urechi inestetice – se intelege tehica chirurgicala sau non-chirurgicala prin care se corecteaza defectele de structura are urechii exterioara.
In general, este o interventie care se efectueaza atat asupra copiilor, cat si asupra adultilor si se efectueaza fara probleme majore inclusiv la clinicile de chirurgie plastica din Romania.
In cazul copiilor, otoplastia presupune cel mai adesea corectarea defectelor anatomice native, cel mai adesea readucerea urechilor la un nivel apropiat de cap.
Practic, vorbim de corectarea conditiei cunoscuta si sub denumirea de “urechi clapauge” in care unghiul dintre urechea exterioara si cap este mai mare decat in mod normal, creand iluzia optica a unor urechi foarte mari.
Primele forme de otoplastie au fost practicate de catre un doctor indian, practicant al medicinii ayurvedice, in urma cu aproape 2500 de ani. Astazi, este una dintre cele mai frecvente proceduri in randul copiilor, mai ales ca 2/10 noi-nascuti se nasc cu defecte anatomice la nivelul segmentului auditiv.
De regula, in cazul copiilor, cu cat mai mai rapid se intervine in corectarea erorilor anatomice, cu atat mai putin vor avea de suferit pe termen lung si cu atat mai mica va fi perioada de recuperare.
In perioada de crestere, atunci cand la copil predomina procesele anabolice, perioada de recuperare de dupa o interventie chirurgicala minora, asa cum este cea de otopolastie, este mai mica decat in cazul unui adult. Tocmai de aceea, aceasta interventie poate fi efectuata chiar si atunci cand pacientii au 3-4 ani.
Otoplastia chirurgicala necesita o anestezie generala, mai ales in cazul copiilor.
Exista si medici care practica aceasta interventie cu ajutorul unei anestezii locale si a unui sedative, insa recomandarile oficiale sunt de a adormi cu totul pacientii pe parcursul interventiei, care in mod normal nu ar trebui sa dureze mai mult de 2 ore.
Practic, in timpul operatiei, cartilajul urechii externe este expus (incizia se face prin posteriorul urechii), dupa care acesta este modelat de catre un chirurg experimentat cu ajutorul unor instrumente medicale mai mici. Practic, cartilajul este modelat si apropiat de cap, astfel incat urechile sa capete
aspectul normal si corect din punct de vedere anatomic.
Exista si varianta suturii cartilajului, tehnica care elimina modelarea cu ajutorul bisturiului a cartilajului urechii, intrucat acesta este fortat sa ajunga singur la forma dorita.
Intr-o clinica de specialitate se efectueaza 3 tipuri de otoplastie, procedura fiind disponibila in pagina de Operatii Urechi:
– reconstructia urechii externe in caz de microtie congenitala (urechea este prea mica);
– remodelarea cartilajului auricular cu reconstructia reliefurilor anatomice in caz de urechi clapauge;
– micsorarea pavilionului auricular in caz de macrotie (urechea este prea mare).