Pierderea auzului este un subiect tratat cu insuficient de multa ingrijorare fata de multi dintre cei care sufera de aceasta afectiune. Cei mai multi prefera sa ascunda acest lucru, insa lipsa de informare, netratarea problemelor, poate duce la agravarea lor in timp si poate ajunge pana la a pierde auzul permanent si total. Aici gasesti patru dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii in momentul in care vorbesc despre aparate auditive.
1. Surzirea cauzata de zgomot puternic este temporara
Se intampla frecvent ca in momentul in care ascultam un concert, sau muzica data foarte tare, sa suferi de pierderi temporare de auz. Peste noapte, auzul se reface complet fara probleme. Riscul este ca repetitia acestei expuneri poate transforma aceasta pierdere temporara intr-una permanenta.
Indicat este, ca indiferent de tipul de activitate desfasurat, in momentul in care te expui la zgomote puternice, urechila tale sa fie protejate de sisteme de protectie eficiente.
2. Protejarea auzului este inutila daca auzul este afectat
Nimic mai gresit. A incepe sa ai probleme cu auzul este un motiv in plus sa devii mai atent si mai grijuliu. Problemele temporare pot trece destul de usor cu rabdare, tratament adecvat, dar mai ales avand grija de simtul auzului.
Problemele, odata identificate, nu trebuie tratate cu indiferenta pana in momentul in care situatia se agraveaza si nu se mai poate face nimic. Important este ca in cazul in care este ceva de natura temporara, aceasta sa poate fi remediata intr-un timp cat mai scurt.
3. Doar batranii surzesc
Una dintre cele mai gresite conceptii pe care oamenii le au despre pierderea auzului. Acest lucru se intampla destul de frecvent si tinerilor, chiar adolescentilor din cauza expunerii la zgomot puternic. Pentru ca asculta muzica la nivel foarte mare, acestia ajung sa aiba probleme cu auzul inca de foarte devreme.
Mai mult decat atat, cauzele pierderii auzului pot fi multiple. De aceea este important ca in momentul in care detectezi ceva care nu este in regula, sa aplelezi la ajutorul unui specialist intr-un timp cat mai scurt.
4. Aparatele auditive nu folosesc la nimic
Scopul aparatelor auditive este acela de a amplifica sunetele astfel incat sa poate fi auzite de catre purtatorul aparatului. In felul acesta persoanele cu deficiente de auz se vor putea integra in societate, vor putea purta conversatii in diverse situatii si mai ales se vor putea feri de eventuale pericole.
Aparatele auditive sunt prieteni buni pentru cei al caror auz nu a fost afectat complet, indiferent daca problema este temporara sau permanenta.