Pregateste-te pentru fiecare interviu de angajare

pregtatire

‘Sa fii pregatit inseamna jumatate din victorie.

Miguel de Cervantes Saavedra, scriitor, creatorul lui Don Quijote, 1547-1616

Interviurile de angajare pot fi stresante si dificile, emotiile te pot inhiba si se poate intampla sa nu te prezinti la adevarata ta valoare, sa nu dai randament maxim. Din acest motiv, este foarte important sa te pregatesti riguros pentru fiecare interviu. Nu poti sa stii niciodata care va fi cel decisiv.

Du-te la toate interviurile la care esti chemat, indiferent daca vrei sau nu sa lucrezi la acea companie sau pe acel post. Du-te la fiecare interviu, indiferent daca jobul sau compania corespund sau nu cu profilul si obiectivele tale.

Prezinta-te la fiecare interviu, indiferent daca esti chemat in urma unei aplicari la un job, in urma unei recomandari, in urma unei aplicari mai vechi sau pentru ca firma respectiva ti-a gasit CV-ul cautand pe un site de recrutare.

Fiecare interviu este un exercitiu, de aceea trebuie sa-l tratezi ca atare si sa bifezi cat mai multe. Un interviu nu este niciodata un timp pierdut, chiar daca nu se materializeaza intr-o oferta concreta sau un job de succes.

La interviuri inveti cel mai mult. Acolo iti dai seama care iti sunt lacunele, acolo ai sanse maxime sa iti descoperi punctele slabe si punctele tari. Participand la cat mai multe interviuri vei invata sa intelegi si sa intuiesti cum gandeste ‘celalalt’, sa iti ajustezi tactica si sa te vinzi in mod eficient.

Asa cum spune si titlul acestui articol, cel mai important lucru este sa te pregatesti minutios pentru fiecare interviu.

Citeste toate articolele despre angajari pe care le gasesti pe site-urile de recrutare sau din alte surse, nu neglija nici o informatie, dar nu te pierde in teoria stearpa, concentreaza-te cat mai mult pe aplicabilitate practica – pana la urma scopul este sa obtii un job de succes, nu sa devii expert in Resurse Umane. Foarte utile sunt de exemplu genul de articole ‘Cele mai frecvente intrebari la un interviu’ si intr-adevar este foarte util daca exersezi raspunsurile cu ajutorul unui prieten. Trece in revista cele mai importante intrebari si raspunsuri si incearca sa fii pregatit pentru orice situatie.

Imprima o lista cu cel putin 20-30 de intrebari cu care probabil te vei confrunta la interviu si nu ezita sa rogi un prieten sa te ajute sa exersezi. Nu o trata ca pe o gluma! Fii serios. Roaga-l sa iti puna intrebarile din lista, raspunde-i la modul cel mai serios, iar la sfarsit comentati impreuna raspunsurile. Invata din opinia fiecaruia.

Documenteaza-te intotdeauna pentru fiecare interviu, cauta pe internet informatii relevante despre companie, despre industrie, despre tipul de job. Este absolut necesar ca inainte de interviu sa stii cum vei raspunde la anumite intrebari. Incearca sa gasesti elementele cheie din anuntul companiei (cuvinte-cheie, cerinte relevante, etc) si cauta-le pe internet – search pe google de tipul ‘define:KPI’ sau ‘what is Project Management’, poti incerca si in romaneste ‘ce este SKU’ sau ‘ce inseamna Branding’, dar la majoritatea vei primi mult mai putine rezultate decat in engleza sau chiar deloc.

Daca imi vei urma sfatul si te vei duce la cat mai multe interviuri si te pregatesti pentru fiecare, dupa un timp vei acumula probabil cateva sute de pagini de documentatie despre domeniul tau de interes si despre industria in care activezi. Partile esentiale pot fi rasfoite si recitite din cand in cand, dar obligatoriu inainte de fiecare interviu.

Vei constata cu placere ca dupa cateva interviuri esti perfect pregatit pentru orice provocare.