Unul dintre cele mai solemne si dureroase momente din viata oricarui om il reprezinta despartirea de cei dragi – aceasta trecere in nefiinta este simbolizata diferit insa, de la cultura la cultura, de la o religie la alta. Pe langa ceremonia religioasa deci mai sunt si alte etape pe care familia defunctului trebuie sa le parcurga sau sa le oficieze – una din acestea este inmormantarea si ulterior alegerea unor monumente funerare potrivite.
- Deseori aceste elemente sunt completate cu poze din ceramica, cu diverse placari de armura sau de granit. Alteori, se poate opta pentru candele sau vaze din marmura, pentru realizarea unor borduri din acelasi tip de marmura (alba sau neagra) – insa alegerile nu se opresc aici. Mozaicul sau marmura colorata, ori chiar gravuri pot sa completeze acest stil.
- Asadar, in alegerea unor astfel de elemente se poate tine cont de materialul potrivit, de modelele si dimensiunile preferate, de finisarile ulterioare precum lustruirea, sablarea, cizelarea mecanica sau manuala, slefuirea.
- Insa ceea ce nu poate lipsi e inscriptionarea acestor placi funerare sau a monumentelor aferente. Din nou, si aici optiunile sunt la indemana clientilor, variind intre gravuri de culori si litere diferite.
- Dupa luarea acestor decizii, urmeaza pasul montarii sau instalarii – finalizarea acestor decoratiuni e deci un pas important, fara de care nu se poate exprima o parere clara.
- Consultanta si suportul pentru productie sunt criterii esentiale. Pentru a nu gresi in alegerea atelierului potrivit, e indicat sa analizam cu atentie oferta, tarifele si mai ales portofoliile – fie in varianta brosurilor, online, fie in magazinul de desfacere.
Aceste ornamente funerare au rolul rol – fiind un necesar care imbina utilul (prin elementele de identificare) cu designul estetic, placut. De aceea e important sa se puna accent atat pe dezvoltarea unui aspect frumos cat si pe folosirea unor materiale (fie ca e vorba de marmura, granit sau andezit) de calitate