Scurt istoric al aparitiei restaurantelor

restaurant

Privind in trecut, observam ca restaurantele au facut parte din istoria civilizatiei noastre de cel putin 2000 de ani. In Roma Antica existau thermopolia, lant de mici restaurante-bar situate de o parte si de alta a unui drum principal, ele oferind localnicilor sau trecatorilor mancare rece sau calda. De obiciei, un asemenea restaurant [index] avea tejghele in forma literei L pe care se gaseau vase ceramice cu numeroase feluri de mancare. Aceaste prime forme de restaurante erau cu atat mai populare cu cat mancatul in public reprezenta in acea perioada un aspect necesar in vederea socializarii. In plus, multe locuinte nu benecifiau de facilitati pentru gatit domestic si multi cetateni depindeau de restaurantele-bar pentru hrana zilnica.

In Pompei, au fost identificate in jur de 160 de thermopolia situate de-a lungul drumurilor principale ale orasului, ceea ce subliniaza caracterul social al acestor institutii.

In Nordul Chinei, in prima jumatate a dinastiei Song (960-1279) sunt atestate primele restaurante organizate dupa modelul care il cunoastem in prezent, adica nu doar simple cafenele sau taverne. Sursele acestei forme de interactiune ar putea fi considerate: evolutia sociala a unei populatii care isi permite sa manance la restaurant periodic, nivelul cultural ridicat si raspandirea la nivel urban national a teatrului dramatic ca agent de galvanizare sociala.

Inca de la inceputul evolutiei restaurantelor, se pot observa diferentierea de preturi in meniu, influentele religioase asupra specificului si operatiunilor economice ale diferitelor restaurante si incarcatura de statut social mediu sau inalt pe care o aveau cei care isi permiteau sa mearga regulat sa isi serveasca masa intr-un restaurant.