Nu foarte multe sunt culturile horticole din tara noastra care utilizeaza material saditor obtinut prin metoda de inmultire denumita in vitro. Folosind diferite tehnici de plantare, dar si metode de intretinere avizate, se pot obtine rezultate extraordinare. In 2013, pe piata incep sa apara mai multe societati care recomanda aceste metode – oarecum noi pentru Romania, insa deloc necunoscute pentru restul Europei.
De exemplu, culturile de afin cu tufa inalta, de acest tip, cele care apartin soiului american (aclimatizat situatiei tarii noastre) Vaccinium Corymbosum, pot sa obtina fara greutate productii de 12 – 25 tone per hectar (bineinteles, factori decisivi sunt: criteriul densitatii plantelor de afin, cat si metodologia de intretinere utilizata).
Pentru cei care sunt chiar la inceput in acest domeniu, specialistii accentueaza necesitatea apelarii la programe de asistenta tehnica care sa viseze atat sprijinul pentru infintarea unor plantatii de afine, alegerea soiurilor, analizarea solurilor spre aflarea exacta a valorii PH-ului. Mai mult decat atat, trebuie amintit ca acest afin de cultura poate beneficia de subventii europene, prin primirea de fonduri europene (documentatie ce de asemenea poate fi elaborata alaturi de sprijinul unor pepiniere recunoscute din tare noastra).
Apoi, exista sfaturi si informatii utile care sa sprijine tehnicile de plantare si de intretinere a acestui afin. In tara noastra, pentru noile societati ce opereaza in acest domeniu de activitate, li se recomanda publicatia scrisa “Ghidul plantatiilor de afini” – material ce contine detaliile de care este nevoie pentru a porni o astfel de afacere, pentru a o intretine si a produce un profit cat mai considerabil.
Nu in ultimul rand, o ultima mana intinsa este reprezentata de deschiderea pietei autohtone si straine fata de productia acestor fructe. Unele firme reusesc sa colaboreze pentru a obtine rezultate si preturi excelente, in special in cazul plantatiilor unde recolta se realizeaza la inceputul sezonului. Asadar, acest plantatii de afin asigura oportunitati exceptionale. Cu o administrare corecta, cu o desfacere corespunzatoare, investitia poate fi recuperata in mai putin de 5 ani.