Asigurarea RCA este un tip de asigurare obligatorie. Abrevierea RCA provine de la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. Acest tip de asigurare auto este in favoarea tuturor participantilor la trafic, in sensul ca in cazul in care fara voia noastra provocam un accident rutier, nu vom fi nevoiti sa scoatem din propriul buzunar banii pentru despagubirea tertelor persoane pagubite, sarcina aceasta revenind companiei de asigurari care, contra unei prime de asigurare pe care o platim periodic, va prelua asupra sa riscul legat de producerea unui astfel de incident.
Daca doriti sa incheiati o asigurare auto RCA, atunci trebuie sa stiti ca asigurarea RCA cuprinde obligatoriu Cartea Verde, polita RCA, vignieta pe care este mentionata data de sfarsti a politei RCA.
Cartea verde se include in pretul incheierii politei RCA, fiind o polite de asigurare obligatorie daca aveti masina inmatriculata in spatiul UE. Un astfel de document poate fi valabil in anumite tari din cadrul Uniunii Europene sau in intreaga Uniune Europeana, acest lucru depinzand de compania de asigurari pe care am ales-o pentru a incheia respectiva polita de asigurari.
Daca dorim sa incheiem o polita RCA trebuie sa prezentam urmatoarele documente: cartea de identitate a masinii sau talonul, cartea de identitate a proprietarului masinii sau CUI-ul in cazul persoanelor juridice. Bineinteles, pe polita RCA vor fi inscrise atat numele proprietarului, cat si numarul de inmatriculare al masinii asigurate. Pe rcaieftina.ro puteti afla mai multe despre actele necesare incheierii unei polite RCA, dar aveti chiar posibilitatea de a incheia o astfel de polita online.
Trebuie neaparat sa avem in vedere faptul ca polita de asigurare RCA nu se poate transmite daca masina este vanduta. Daca posesorul masinii se schimba, polita nu mai este valabila, noul posesor trebuind sa incheie o noua asigurare pentru a putea circula regulamentar. De asemenea, cei care vand autoturismul trebuie sa stie ca este dreptul lor sa isi recupereze valoarea primei de asigurare care mai ramane pana la data de expirare a politei. Pentru aceasta este nevoie ca proprietarul masinii asigurate sa depuna o cerere pentru recuperarea respectivei sume de bani.