Al treilea Reich: de ce se numeste asa?
Termenul Reich (probabil din latinul rex, rege), in germana inseamna imper, regat, Stat, iar in limba romana e folosit strict cu referinta la Germania. Al treilea Reich, care recheama puterea si marinimia experientelor imperiale, face referinta la regimul totalitar nazist, inceput in 1933 si terminat in 1945, odata cu incetarea razboiului al doilea mondial.
Hitler al treilea Reich
Primul Reich a fost Imperiul Sacru Roman, nascut odata cu incoronarea lui Carlo Magnificul la Roma de catre papa Leone III, la data de 25 decembrie ‘800 ( dupa parerea altora odata cu incoronarea primului imperator din Ottonia al Saxoniei din partea lui papa Ioan al XII-lea in anul 962) si terminat in 1806 odata cu pacea din Prasburg, cu renuntarea definitiva din partea lui Francisc II al titlului de imperator al romanilor.
Al doilea Reich naste odata cu nastrera Germaniei unite, 18 ianuarie 1871, odata cu incoronarea regelui prusac Guglielmo I la Paris si cu abdicarea imperatorului Guglielmo II in noiembrie 1918.
Cum se alege presedintele american?
Sistemul de alegere nu prevede alegerea directa a cetatenilor americani, chiar daca acestia voteaza pe foaia de vot candidatul preferat. Fiecare stat american alege un numar de “mari electori” (de la 3, cum e in statul Vermont, pana la 55 cum sunt in statul California), cu sistem majoritar, care vor fi chemati sa aleaga presedintele.
Marii electori se asociaza unui candidat la presedentie (iata de ce pe foile de vot apar deja numele celor ce candideaza la Casa Alba), iar voturile cetatenilor sunt numarate din stat in stat, nu la nivel national. Practic castiga candidatul care acumuleaza 270 de voturi de la electorii mari. Numarul de voturi pe fiecare stat american poate duce la alegerea candidatului care a acumulat mai putine voturi de la cetateni: cum s-a intamplat in anul 2000, cand W. Bush a obtinut Casa Alba chiar daca rivalul sau Al Gore, la nivel national, avea mai mult cu jumatate de milion de voturi.