Constructia unei case de lemn implica nu doar materiale de constructie naturale, ce pot fi refolosite, sau sisteme de energie regenarabila care sa suplineasca sau sa completeze necesarul de energie conventionala. Proiectarea si executia locuintelor rezidentiale din lemn necesita tehnici speciale dar si competente specifice privind realizarea acestora.
Lemnul este un material de constructie « viu », daca este folosit fara sa fi suferit transformari si prelucrari profunde (recomandat pentru constructiile bio), care nu permite foarte multe modele sau extravagante arhitecturale. In acelasi timp, tehnicile de renovare sau extindere pentru casele de lemn sunt mai permisive, mai usor de aplicat iar rezultatul este intotdeauna mai elegant.
In ce priveste alegerea unui model pentru casele din lemn, arhitectura este mult mai supla si mai flexibila, pentru ca lemnul permite forme curbe si volume avantajoase, in linii traditionale sau contemporane.
Costurile de realizare a proiectelor casei si apoi de constructie pentru o locuinta de lemn pe structura din lemn, variaza in functie de tehnicile de realizare alese, de materialele bio alese (lemn, piatra, sticla etc.) dar si de complexitatea arhitecturala. Daca se opteaza pentru lemnul prelucrat industrial sau kit-uri prefabricate, costurile locuintei vor fi mult mai mici, dar nu va mai avea acele caracteristici ce ii confera statul de casa realizata pe principiile respectului pentru mediul inconjurator.
Materialele de constructie folosite pentru imobile bio, dar care sunt prelucrate industrial, vor emana gaze toxice si substante care au acelasi efect nociv in timp, asupra mediului si al omului ca si constructiile clasice.
Pentru casele din lemn, raportul dintre costuri si poluarea mediului constituie criteriul care diferentiaza casele bio (sau ecologice) de constructiile obisnuite. Traiul intr-o casa de lemncare nu polueaza, nu emana in timp gaze toxice, trebuie sa primeze in raport cu bugetul consumat pentru realizarea acesteia. Nu trebuie omis faptul ca exista, de asemenea, solutii ingenioase de a eficientiza costurile pentru constructiile bio cat si reducerea cheltuielilor de incalzire si intretinere.
Tehnologiile moderne de ventilatie naturala, integrarea de sisteme de energie regenerabila precum pompe de caldura sau panouri solare tind sa creasca avantajele locuintelor bio care se pot sa produca energie si sa se intretina « singure » prin solutii mai putin costisitoare si care se amortizeaza pe o durata mai scurta de timp.
Un factor important ce influenteaza costurile de executie pentru o casa pe structura de lemn este accesibilitatea terenului, care poate fi insa compensat de avantajele climatice ale zonei sau resursele solului.